Welk kleurtype ben jij?

Een kleurenanalyse helpt je te ontdekken welke kleuren je natuurlijke schoonheid naar voor brengen. Is het je al opgevallen dat sommige kleuren je doen stralen terwijl andere kleuren je net vaal laten lijken? Met de kleuren die in harmonie zijn met je huid, je haren en je ogen zie je er jonger uit en ga je stralen. Afhankelijk van uiterlijke kenmerken heeft elk persoon een kleurenpalet dat haar huidskleur doet opleven. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en een sterkere uitstraling.

Je wint niet allen tijd en geld bij het shoppen, je kan in de winkel onmiddellijk naar jouw kleuren toegaan en je weet ook hoe ze te combineren. De kleuren binnen jouw kleurenpalet zijn allemaal goed te combineren. Zo ontwikkel je een persoonlijke en tijdloze kledingstijl die je altijd doet stalen.

 

Welk seizoenstype ben jij?

Er worden vier kleur- of seizoenstypes onderscheiden: het wintertype, het lentetype, het zomertype en het herfsttype. De zomer- en wintertypes worden ook wel omschreven als de koude types, omdat ze beter staan met koude kleuren. De lente- en herfsttypes worden de warme types genoemd omdat ze stralen met warme kleuren. Een uitgebreide kleurenanalyse is nodig om 100% zeker te zijn welk type jij bent, maar bij veel mensen zijn de kenmerken zo uitgesproken dat ze voor de hand liggen.

Het lentetype.

Kleuren voor een Lentetype.

Lentekleuren zijn warme types die stralen in heldere, frisse, warme kleuren met een gele ondertoon. Denk bij lentekleuren aan een verse weide vol wilde bloemen in het begin van de lente. Het frisse groene gras, het zachte geel van de zon, tulpen in alle kleuren, gele paasbloemen en klaprozen.
Typische lentekleuren zijn ivoor, grasgroen, limoengroen, abrikoos, koraalrood, mandarijnrood, korenblauw, aqua, zalm, geelbeige, vanillegeel en zonnegeel.

In de winter kan je voor iets donkerdere kleuren kiezen zoals mosgroen of inktblauw, gepast voor het seizoen, maar toch nog licht genoeg om je te laten schitteren.

Liever niet voor een lenteype?

Pasteltinten zijn niet aan jou besteed, net zoals de zware paarstinten (bv. mauve). Ook wit of zwart vermijd je beter. Deze kleuren zijn te zwaar voor je teint en onttrekken alle kleur van je gezicht.

Wil je toch deze kleuren dragen, zorg dan dat je ze aan de onderkant van je lichaam draagt (als broek of rok dus) of combineer met een blazer of sjaaltje in een frisse, heldere lentekleur. Zolang je een lichte kleur dicht tegen je gezicht draagt, kan je best nog veel hebben.

Juwelen & accessoires voor het Lentetype.

Je bent het mooiste met goudkleurige juwelen, deze kleur zal het beste met de gelige ondertoon in je huid samen gaan. Sieraden mogen even kleurrijk zijn als de lentekleuren. Beige houten kettingen, schelpen, ivoor, gepolijste koralen, parels, sjaals en eenvoudige kraaltjes passen heel goed bij de garderobe van het lentetype. De metalen voor het lentetype zijn blinkend geelgoud, roodgoud, koper, brons en messing. De stenen zijn gele barnsteen, opaal (uit de zee), rode koraal, turkoois, carneool, olivien, chrysopraas, gele jaspis, vuuropaal, onyx, topaas, smaragd, aquamarijn, toermalijn, gele saffier, amethist en gele of ivoorkleurige parels.

Make-up voor het Lentetype.

Uiteraard is het belangrijk dat je ook in je make-up rekening houdt met je huidskleur. Kies voor een foundation die het natuurlijke pigment van je huid benadert. Ga niet voor een donkerdere tint dan je huidskleur, vermijd zeker koele tinten. Kies, afhankelijk van je huidskleur, voor ivory (ivoor), honey (honing), sandy (zandkleurig), warm beige, golden (goudkleurig) of natural beige. Als je blush gebruikt, kies voor abrikoos, perzik, terracotta of warm rozerood.

Oogschaduw voor het lentetype

Oogschaduw: kies voor een warme tint, hou rekening met de kleur van je irissen (complementair contrast kan mooi zijn). Gebruik liever geen zwarte mascara, dit is te hard voor je. Bruin is beter. Experimenteel eens met groen of blauw. Vermijd roze lippenstift, kies voor een warm rood zoals tomatenrood of oranjerood, koraal of zalmkleur.

 

 

Het zomertype.

 

Zomertypes hebben een koele en zachte teint. Ze staan mooi met blauwe, roze en grijze ondertonen. Zomertypes hebben een lichte tot midden donkere haarkleur, steeds met een grijze ondertoon. Het kan gaan van lichtasblond over donkerasblond tot midden asbruin en muiskleurig. De ogen zijn licht en zacht (grijs, grijsblauw, grijsgroen, groenig bruin, hazelnoot). De huidskleur is bleek met roze wangen, rozig of bleek beige, of licht olijfkleurig (gelig).
Zomertypes hebben met de juiste kleuren een zachte, vrouwelijke en geraffineerde uitstraling en staan het mooist met toon-op-toon en in elkaar overvloeiende kleurcombinaties.

Kleuren voor een zomertype.

Zomerkleuren zijn zachte, gemengde kleuren. Het zijn de kleuren met blauwe, roze en grijze ondertonen die je teint doen opleven. Zachte pasteltinten zijn voor jou gemaakt! Het zomerpalet bevat subtiele pasteltinten, poederachtige en rokerige tinten. Denk bij zomerkleuren aan het einde van een hete zomer, wanneer alle kleuren door de zon zijn verbleekt en zacht en grijziger zijn geworden. Je vindt de zomerkleuren ook terug in typisch zomerfruit: pruimen en bessen zoals bramen en frambozen. Denk ook aan de geraffineerde grijze, blauwe en blauwgroene tinten van populaire vakantiebestemmingen zoals de zee en de bergen.  Typische zomerkleuren zijn blauwgrijs, pastel blauwgroen, grijsbruin, taupe, licht vanillegeel, poederroze, lavendel, Lila, pruimenblauw, framboosrood, zacht aubergine, indigo en wit. Hoewel je goed staat met alle koele kleuren zijn het vooral de gedempte en lichte tinten waar je goed mee staat. Let dus op met te felle kleuren.

In de winter kan je kiezen voor iets donkerdere kleuren zoals chocoladebruin, jeansblauw, marineblauw en antraciet.

Liever niet voor een zomertype?

Kleuren met een gouden of gele ondertoon zoals goud, lichtbruin, zwart en oranje zullen je al snel een rare teint geven. Ook de hele sterke kleuren van een wintertype vermijd je beter. Natuurlijk kan je deze sterke kleuren wel als broek of rok dragen. Zolang ze niet te dicht tegen je gelaat zitten, kunnen ze ook voor jou perfect.

Juwelen & accessoires voor een zomertype.

Jij bent een koel kleurtype, dat betekent dat je het mooist bent met zilveren juwelen. Juwelen in ‘jouw’ zomerkleuren zijn uiteraard ook prachtig. De juwelen voor een zomer zijn sierlijk en romantisch. Ze mogen niet te opvallend zijn. Liever veel fijne kettinkjes bij elkaar dan één groot opvallend stuk. Kies voor edelmatte materialen zoals platina, zilver of witgoud. Diamanten en bergkristal is top voor jou! Kleine, fijne en lichtgekleurde edelstenen zoals Jade (lichtgroen), aquamarijn, rozenkwarts en maansteen. Wat ook heel mooi is voor een zomer zijn oorbellen of andere juwelen vervaardigd uit schelp.

Make-up voor het zomertype.

De kleuren van je kleding zijn ook de kleuren die heel mooi zijn voor je make-up. Maar ook hier is het vooral belangrijk dat je draagt waar jij je goed bij voelt.

Pastel oogmake-up voor zomertype

Kies voor een foundation die het natuurlijke pigment van je huid benadert. Ga niet voor een donkerder tint dan je huidskleur, vermijd zeker warme tinten. Kies, afhankelijk van je huidskleur, voor roze of beige tinten: fair, neutral, natural ivory, natural rose of sesame. Als je blush gebruikt, kies voor een ingetogen rosé, mat magenta of bessenkleur.
 
Oogschaduw: kies voor een zachte koele tint zoals munt, lichtpaars, grijs, zacht turquoise en bruinroze. Hou rekening met de kleur van je irissen (complementair contrast kan mooi zijn). Gebruik liever geen zwarte eyeliner maar grijs, donkerblauw of zacht koelbruin. Zwarte mascara kan, probeer ook eens donkerbruin of donkerblauw. Kies voor framboze, zacht pink of roosbruine lippenstift.

Het herfsttype.

 

Herfsttypes behoren tot de warme kleurtypes. Ze staan mooi met kleuren met gele, oranje en gouden ondertonen. Herfsttypes hebben meestal donker haar zoals goudbruin, kastanje en mahonie of ze hebben rossig haar. Ook mat blond haar komt voor. Het haar heeft een gouden of koperen gloed. De ogen zijn meestal warm bruin of groen (hazelnoot, donkerbruin, amber, groen met oranje, lichtgroen). De huidskleur kan zeer bleek zijn, melkwit, vaak met sproeten. Ook goudbeige of oranje-beige huidtypes. Herfsttypes hebben met de juiste kleuren een natuurlijke, aardse uitstraling. Herfsttypes staan het mooist met in elkaar overvloeiende kleuren. 

 

Kleuren voor een herfsttype.

Net zoals het lentetype sta je het best met warme kleuren, maar het zijn de diepe, rijke kleuren van de natuur in het najaar die voor jou wonderen doen. Dat betekent natuurlijk niet dat je alleen maar bruin kan dragen, hoewel alle tinten bruin jou goed staan! Herfstkleuren zijn warme, rijke, kruidige kleuren. Ze zijn exotisch en aards. Een bos in het midden van de herfst met de vele verschillende tinten rood, goud, oranje, okergeel, roest, bruin, beige, en mosgroen geeft het herfstpalet goed weer. Alle de kleuren met een gele ondertoon zullen ze jou doen stralen. Mosgroen, camel, aubergine, maar ook warm beige en oker staan je erg goed. Typische herfstkleuren zijn beige, koffiebruin, kaki, terracotta, oranje, mosgroen en mosterd.

In de winter kan je kiezen voor donkere kleuren als kaki en petroleumblauw. En zelfs diepturkoois als accentkleur kan!

 

Liever niet voor een herfsttype?

Pasteltinten zijn echt je ding niet, die maken je bleek en flets als je ze te dicht bij je gezicht draagt. Felroze en felpaars zijn dan weer te hevig voor jou en wassen ook de kleur uit je gezicht. Natuurlijk is er niks mis met een broek in hot pink! Wit en zwart zijn niet ideaal, maar als je ze opvrolijkt met een sjaal of Tshirt in de juiste kleur, kom je er ook perfect mee weg.

Juwelen & accessoires voor een herfsttype.

Je bent een warm kleurtype, dus het goud in de juwelen zal de mooie gouden gloed in je huid accentueren. Ook juwelen in houtkleuren staan je prachtig. Kies voor metalen met een warm ondertoon zoals geelgoud, roodgoud, koper, brons of messing. Gele en bruine edelstenen zoals barnsteen, gele agaat of tijgeroog. Grote houten sieraden en natuurkleurige koralen of kettingen passen prima bij het herfsttype.

 

Make-up voor het Herfsttype

Het spreekt voor zich dat je alle bruin- en kopertinten je goed staan.

Koper Smokey Eye - Lily's Beautyblog 

 

 

Wintertypes behoren tot de koele kleurtypes. Ze staan mooi met kleuren met blauwe en zilveren ondertonen. Wintertypes hebben vaak een donkere haarkleur, van assig middenbruin en kastanje tot donkerbruin en zwart. De ogen zijn donker (zwartbruin, bruin, groenbruin, olijf), helder (staalblauw, grijsblauw, grijsgroen) of gemengd (met warme vlekjes rond de pupil). De huidskleur kan zeer blank zijn met roze en blauwige ondertonen, of juist gelig en olijfkleurig (Aziatische en Mediterrane types), donkerbruin of zwart. Wintertypes hebben met de juiste kleuren een krachtige, expressieve en zelfs luxueuze uitstraling en staan het mooist met contrastrijke kleurencombinaties.

Jij hebt waarschijnlijk altijd donker haar gehad en geen sproetje op je gezicht. Het toonbeeld van een wintertype? Sneeuwwitje!

Maar niet enkel dames met een porseleinen huid zijn wintertypes. Ook vrouwen van Aziatische afkomst zijn meestal een winter, net zoals ‘getinte’ types zoals Italianen. Dames met een echt donkere huid hebben zelf waarschijnlijk ook al gemerkt dat ze het mooist staan met felle kleuren. Zij zijn inderdaad ook wintertypes.

Kleuren voor een wintertype

Zoals de naam het zelf zegt, jij bent een koel type, net zoals de zomer. Het enige verschil is dat jouw huid gruwelt van de pasteltinten, jij hebt kleur nodig. Hoe feller hoe beter, zolang ze maar een blauwe en koude ondertoon hebben. Winterkleuren zijn zuivere en koele kleuren. Ze zijn zeer helder of licht als ijs of zeer contrasterend en sprekend. Denk bij winterkleuren aan heldere winterdagen met een strakke diepblauwe hemel, een spierwit sneeuwlandschap en het koele, intense groen van dennen en hulst. Of denk aan kerstmis met het helderrood van de kerstman, de felle kleuren van inpakpapier, de fonkelende ijskleurtjes van kerstballen, het diepe bordeauxrood van wijn, en het zwartbruin van bittere chocolade en zwarte pralines.
Typische winterkleuren zijn fuchsia, koningsblauw, zuiver wit, antraciet en zwart, krachtig rood, diep turkoois en ijsblauw. Kobaltblauw, smaragdgroen en robijnrood zijn erg mooi voor jou, net zoals aubergine, zwart, antraciet en violet. Helderrood, fuchsia en hemelsblauw behoren trouwens ook tot jouw kleurenpalet. Als accentkleuren kan je hot pink en citroengeel aan. Winterkleuren geven een gevoel van luxe.
Jij bent het enige type dat wegkomt met neon kleuren. En ook zwart-wit is een trend die je op het lijf geschreven is.

 

Liever niet voor een wintertype?

Waarschijnlijk voel je instinctief aan welke kleuren jou niet flatteren, maar just in case. Oranje, geel en perzikkleuren stop je beter niet in je kast, tenzij het de neonversies zijn. Ook beige en lichte bruintinten zijn niet aan jou besteed. Je kan deze kleuren natuurlijk altijd dragen als accentkleur, of in je broek / rok. Zolang de kleuren niet te dicht bij je gezicht komen, kan je ze perfect aan.

Juwelen & accessoires voor een wintertype.

Net zoals een zomertype ben jij het mooiste met de koele kleuren van zilver. Schrik zeker niet van statement juwelen in felle kleuren. Dit zijn de perfecte tools om een zwarte outfit leven te geven.

Kies voor kwaliteitsmaterialen zoals platina, zilver, tin, staal of witgoud. Geelgoud is te vermijden. Witte of zwarte parels zijn top voor jou, ook eierschaalkleurig kan. Felgekleurde edelstenen zoals robijn (rood), blauwe saffier of amethist (paars) staan je beeldig.

Make-up voor het wintertype.

Dit zijn zonder twijfel de leukste types om op te maken. Ze kunnen haast alle kleuren aan, de droom van iedere visagiste.

Oogmake-up voor Wintertypes - Lily's Fashionblog

Kies voor een foundation die het natuurlijke pigment van je huid benadert. Ga niet voor een lichtere noch donkerder tint dan je huidskleur, vermijd zeker warme tinten. Kies, afhankelijk van je huidskleur, voor porselein, roze beige of cool ivory. Als je blush gebruikt, kies voor roze, bordeaux, pruim of donker magenta.
 
Oogschaduw: kies voor een krachtige koele tint zoals grijsgroen, blauwgroen, zilver, smaragd, marine. Hou rekening met de kleur van je irissen (complementair contrast kan mooi zijn). Heb je bruine ogen? Probeer eens paars, blauw of groen. Heb je blauwe ogen? Vermijd oranjetinten (ze zullen mooi staan bij je ogen maar in contrast met je huid) Kies eerder een roze bruin. Je kan gerust een diepzwarte mascara en eyeliner gebruiken. Experimenteer ook eens met donkerbruin en donkerblauw. Vermijd oranje en roestbruine lippenstift, kies voor een helder, koel rood (braambesrood, blauwrood of bordeaux) of roze.

De ‘diepe’ vrouw die geen wintertype, maar ook geen herfsttype is.

Vrouwen die als eerste (belangrijkste) kleurkarakteristiek ‘diep’ hebben, hebben een donkere haarkleur, donkere ogen en een in verhouding lichte huid. Diepe kleuren staan hen als geen ander. Deze vrouwen werden in het vier-seizoenen-systeem vaak als een ‘winter’ of als een ‘herfst’ geanalyseerd, maar horen daar niet bij. Over deze vrouwen die ‘tussen wal en schip vallen’ gaat dit blog.

 

Het wintertype in al zijn variaties heeft altijd de kleurkarakteristieken helder, koel en diep in zich. De volgorde van deze kleurkarakteristieken kan variëren. Zo kun je bijvoorbeeld een diep-koel type zijn, een helder-koel type of een koel-helder type. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Het herfsttype in al zijn variaties heeft altijd de kleurkarakteristieken warm, gedempt en medium tot diep in zich. De volgorde van de kleurkarakteristieken kan variëren. Zo kun je een diep-warm type zijn, maar ook een warm-gedempt of een gedempt-warm type.  Ook hier zijn nog meer variaties mogelijk dan die ik nu opsom.

Ik heb het nu over de vrouwen die als eerste kleurkarakteristiek ‘diep’ hebben en als tweede en derde kleurkarakteristiek ‘koel’ of ‘gedempt’ (de volgorde kan anders zijn). Ze hebben het ‘koele’ van de winter (maar niet het heldere) en het ‘gedempte’ van de herfst (maar niet het warme).

Hieronder heb ik geprobeerd het inzichtelijk te maken. Keyra Knightley is een diep wintertype. Als je haar vergelijkt met Katie Holmes zie je op het eerste gezicht weinig verschil, maar Katie’s ogen zijn veel zachter van kleur en haar oogwit is niet uitgesproken wit.

De 'diepe' vrouw die geen wintertype, maar ook geen herfsttype isKate Middleton, Katie Holmes, Ginnifer Goodwin en Keri Russell hebben alle vier op het eerste gezicht de kenmerken in zich van een diep wintertype. Als je beter kijkt staan diepe koele kleuren hen heel mooi, maar in tegenstelling tot het wintertype moeten hun kleuren niet helder maar juist gedempt (zacht) zijn. Combinaties van diepe, enigszins vergrijsde koele kleuren staan deze vrouwen als geen ander.

Ook hebben deze vrouwen in plaats van een hoog contrast een gemiddeld contrast in hun uiterlijk. Voor hun neutrale kleuren kunnen ze dan ook beter voor antracietgrijs en donkerblauw kiezen dan voor zwart.

De 'diepe' vrouw die geen wintertype, maar ook geen herfsttype isDe 'diepe' vrouw die geen wintertype, maar ook geen herfsttype isDe 'diepe' vrouw die geen wintertype, maar ook geen herfsttype is

Een diep koel versus een diep warm type.

Je bent een vrouw met donkerbruine ogen en ook je haarkleur is donker. Als je lichte kleuren draagt word je gevraagd of je je wel lekker voelt.

Een diep koel versus een diep warm typeAls je donkerbruine ogen en een donkere haarkleur hebt staan diepe (donkere) kleuren je beter dan lichte kleuren. Lichte kleuren ondersteunen niet de krachtige diepe kleuring die je van nature hebt. Zie je in Julia Roberts en Penelope Cruz iets van jezelf ? Hun eerste kleurkarakteristiek is ‘diep’. Diepe intense kleuren staan deze actrices als geen ander. Lijk je wat kleuring betreft op deze vrouwen dan ben je waarschijnlijk een ‘diep’ kleurtype. Als je nauwkeuriger kijkt zie je bij deze diepe vrouwen een verschil in oog- en huidkleur en ook in haarkleur. Al weet je dat dit niet haar natuurlijke haarkleur is, je kunt zien dat Julia Roberts (op de eerste foto) haar haar in een warme tint heeft gekleurd die haar heel goed staat*. Het verschil tussen deze twee vrouwen zit hem in de tweede kleurkarakteristiek. Julia Roberts met haar warme huidkleur staan diep warme kleuren beter en Penelope Cruz met haar lichte beige huid staan diep koele kleuren fantastisch.

Hieronder zie je foto’s die het verschil laten zien tussen diep koele en diep warme kleuren. Je ziet dat je alle kleuren kunt dragen (rood, groen, violet enz. ) maar dat de tint anders is. Julia Roberts is bijvoorbeeld mooier in diep olijfgroen, terwijl Penelope Cruz diep smaragdgroen beter staat.

Naast je eerste en tweede kleurkarakteristiek heb je ook nog een derde kleurkarakteristiek. In dit geval wordt nog gekeken of heldere kleuren of juist gedempte zachte kleuren je mooier staan. 

Een diep koel versus een diep warm type

* Je kunt als diep kleurtype je haar 1 tot 3 tinten lichter of donkerder verven zo lang je dat maar, zoals Julia Roberts, in een tint doet die bij je huidkleur past. Als je je haartint verandert kun je ook de kleuren van je kleding 1 tot 3 tinten lichter of donkerder dragen.

Www.thechicfashionista.com/seasonal-color-analises

Een gedempt-koel versus een gedempt-warm type

Wat is mijn ervaring waard? Zijn er echt meer gedempte types dan heldere types? Of krijg ik veel gedempte types voor een kleurenanalyse omdat ze in het vier-seizoenen-systeem tussen wal en schip vallen? En wat is precies het verschil tussen een gedempt-warm type en een gedempt-koel type?

 

Regelmatig krijg ik in mijn studio vrouwen die ooit geanalyseerd zijn als herfsttype en met de kleuren uit hun waaier niet gelukkig zijn. Ze vinden de kleuren te opvallend en voelen zich er niet prettig bij. Na analyse blijkt dat ze een gedempt-warm type zijn, waarbij gedempte (vergrijsde) warme tinten mooier staan. Op zich was de vorige analyse niet verkeerd, maar door de beperking van het vier-seizoenen-systeem kwamen deze vrouwen in het vakje ‘herfsttype’ terecht en kregen de algemene kleurenwaaier voor het herfsttype mee.

Mijn ervaring is dat door de beperkingen van het vier-seizoenen-systeem vooral de gedempte vrouwen vaak in het verkeerde ‘seizoen’ werden geplaatst. Ook vrouwen die als zomertype (of soms zelfs als lentetype) zijn geanalyseerd, blijken na analyse in gedempt-koele kleuren pas echt tot hun recht te komen.

Het verschil tussen het gedempt-warme type (Mischa Barton) en het gedempt-koele type (Ellen Pompeo) zie je op deze twee foto’s.

 

Links een voorbeeld van het gedempt-koele type en rechts het gedempt-warme type. Wat meteen opvalt is het verschil in huidtint. De natuurlijke haarkleur is bij het rechter model bij de scheiding goed te zien. Ze heeft het haar iets opgelicht, blonder gemaakt, maar dit past goed bij haar huidtint. Het linker model heeft een koelere huidtint, probeer je eens voor te stellen dat zij haar haarkleur zou oplichten. De frisse uitstraling die ze nu heeft zou helemaal weg zijn en het zou haar zelfs ouder maken. Vrouwen met asblond haar vinden hun haarkleur vaak saai en gaan helaas snel over tot blonderen.

Wat deze twee kleurtypes gemeen hebben:

  • Gedempte vrouwen zien er in universele neutralen en universele kleuren bijzonder goed uit.

  • Beide types hebben een laag tot gemiddeld contrast in hun uiterlijk. 
  • Ze moeten hun make-up heel naturel houden, een opvallende lippenstift bijvoorbeeld ziet er al snel ‘opgeschilderd’ uit.
  • Ze zien er prachtig uit in monochrome kleurencombinaties. Door met verschillende texturen te werken zien ze er nooit saai, maar wel verfijnd uit.

 

Wat deze twee kleurtypes onderscheidt:

Heb je:

  • een beige huidtint
  • goudblond tot middenblond, iets rossig blond of ‘peper en zout’ haar
  • zacht hazelnoot, topaas, bruin of grijsgroene ogen

Een gedempt-koel versus een gedempt-warm type

Dan staan gedempt-warme kleuren je mooier

Heb je:

  • een ivoor of beige huidtint (soms met sproetjes)
  • licht tot midden asblond of ‘peper en zout’ haar
  • zacht petrol, grijsgroen, blauwgrijs of zacht chocoladebruine ogen

Een gedempt-koel versus een gedempt-warm type

Dan staan gedempt-koele kleuren je mooier. Gedempt-koele vrouwen met chocoladebruine ogen worden vaak onterecht als ‘wintertype’ geanalyseerd. Dit is waarom het zo belangrijk is het hele plaatje van haar, huid en ogen mee te nemen in de analyse.

Een gedempt-koel versus een gedempt-warm type

Kom je er niet uit? Dat kan, want het verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type is niet gemakkelijk te zien. Beide kunnen bijvoorbeeld geringe verschillen in hun oogkleur hebben. Wil je zeker weten hoe je er op je best uit kunt zien investeer dan in een kleurenanalyse.

Hoe zie je nu het verschil tussen koele en warme kleuren?

We noemen een kleur ‘koel’ als hij een blauwe ondertoon heeft. We noemen een kleur ‘warm’ als er geel in zit (gele ondertoon). De kleurencirkel die je hier onder ziet is de basis. Je ziet midden in de cirkel de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw.

De zogenaamde secondaire kleuren zijn het groen, oranje en violet. Dit zijn de kleuren die je krijgt als je de primaire kleuren gaat mengen. De secondaire kleur ‘groen’ krijg je door blauw met evenveel geel te mengen. Deze kleur groen is koel noch warm, omdat er evenveel geel als blauw in zit. Dit noem je een ‘ware’ kleur. Meng je nu bij deze groene kleur meer blauw dan maak je hem koeler. Meng je er daarentegen meer geel bij dan maak je hem warmer.

Op de buitenste ring zie je de tertiaire kleuren, dit zijn de kleuren die je krijgt door de primaire kleuren te mengen met de secondaire kleuren.

De primaire kleur ‘rood’ is ook een ware kleur omdat er geen geel of blauw inzit. Ik laat je hieronder het verschil tussen een koele ( met blauw gemengd) en een warme (met geel gemengd) rood en groen zien.

Hoe zie je nu het verschil tussen koele en warme kleuren?Tot zover is het gemakkelijk om het onderscheid te zien. Maar als je meer moet mengen om een bepaalde tint te krijgen wordt het een stuk moeilijker om te bepalen of een kleur warm of koel is. Jouw kleurenkaart laat mooie vergrijsde (gedempt) warme kleuren zien. Leg je kleurenkaart op het te kopen kledingstuk en kijk of de kleuren in elkaar overlopen en elkaar versterken. Is dat het geval dan kun je ervan uitgaan dat jij de juiste kleur te pakken hebt.

Dé tip heb ik helaas niet voor je, je kunt proberen of je het onderscheid kunt zien door een gouden of zilveren sieraad op het kledingstuk te leggen. Goud staat mooi bij warme tinten en zilver mooi bij de koele tinten.

Hoe zie je nu het verschil tussen koele en warme kleuren?

BRONNEN:

http://www.firanet.nl/beautytips/kleurtype-en-kledingadvies/

http://www.firanet.nl.lidathiry.nl