Hoofdpijn of migraine, de effecten van cafeïne.

De oorzaken van hoofdpijn of migraine kunnen heel gevarieerd zijn. Zo kan de invloed van cafeïne een significante impact hebben op je gezondheid.

Cafeïne komt voor in koffie, maar ook in thee, Cola, Ice-Tea, (oppeppende) energiedranken, cacao-dranken (jawel chocomelk!), chocolade en in sommige pijnstillers. De effecten van cafeïne werden al in heel wat wetenschappelijke onderzoeken bestudeerd en het effect op onze gezondheid werd al in meerder onderzoeken bevestigd. Zo is cafeïne niet enkel een booster van energie, maar het heeft ook invloed op je bloeddruk. In normale omstandigheden en onder normale hoeveelheden is cafeïne goed voor onze gezondheid.

Effecten van cafeïne.

Overgewicht

Cafeïne kan je stofwisseling versnellen en je energie een boost geven bij het sporten. Ook zijn er cafeïnepillen verkrijgbaar, die verkocht worden als eetlustonderdrukkers.

Astma

Cafeïne is een middel tegen astma waardoor de spieren zich ontspannen en de luchtwegen open gehouden worden. Tijdens een astma-aanval worden de luchtwegen gesloten en kan er problemen met de ademhaling optreden. Dagelijks een kopje koffie of thee drinken, kan astma verlichten.

Kanker

Sommige onderzoeken geven nu al aan dat mensen die koffie drinken minder risico lopen op bepaalde vormen van kanker. Koffie, thee en chocolade bevatten antioxidanten die goed zijn voor je weerstand en hebben het voordeel om je te beschermen tegen zowel kanker als hart en vaatziekten.

Bloeddruk

Cafeïne heeft een onmiddellijke invloed op je bloeddruk, het is een stimulerend middel dat de bloedtoevoer naar de hersenen doet toenemen en het hart sneller laat slaan. Schommelt je bloeddruk nogal eens, dan kan een kopje koffie of thee tijdelijk je bloeddruk terug omhoog brengen.

Cholesterol

Als je ongefilterde koffie drinkt, dan kan dat een impact hebben op je cholesterolgehalte. Voorbeelden zijn instant koffie. Volgens wetenschappers zijn er bepaalde stoffen verantwoordelijk voor de verhoging van cholesterol die in koffie voorkomen. Daarom is het belangrijk om koffie te drinken die bereid is met een filter voordat je koffie drinkt en instant koffie te vermijden.

Gemoedstoestand

Cafeïne geeft je energie een boost en maakt je alerter en waakzamer. Een teveel aan cafeïne kan concentratieproblemen veroorzaken of een minder goed geheugen. Het breekt B-vitaminen af en leidt tot een toename van stresshormonen. Door een overmaat aan cafeïne voel je je hyper en zal je lichaam in een toestand van aanhoudende stress en hyperalertheid blijven. Het lichaam verkeert dan langdurig in een stadium van angst. Andere overvloeden van cafeïne op je gemoed zijn het gevoel dat je vaak moet plassen, spiertrekkingen, een versnelde hartslag, vermoeidheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, roodheid in het gezicht, nervositeit en slaapproblemen.

De ontwenning van cafeïne door de totale afwezigheid van cafeïne in je lichaam maakt je verstrooid, vermoeid, prikkelbaar, geïrriteerd, chagrijnig, gespannen, rusteloos of opgejaagd.

Slaaphygiëne

Cafeïne verlaagt je gehalte van de neurotransmitter (boodschappenstofje) adenosine. Adenosine helpt je om kalm en slaperig te worden. Als je veel cafeïne consumeert, met name ’s avonds, kun je last krijgen van slapeloosheid of ben je op zijn minst de volgende dag minder goed uitgerust. Cafeïne onderdrukt de diepste fase van de slaap (fase IV oftewel de REM-slaap). Deze fase is belangrijk voor het opladen van je afweersysteem. Verlies van deze slaapfase is dus ongewenst omdat je dan sneller ziek wordt en ’s morgens een minder uitgerust wakker wordt. Onderdrukking van de REM-slaap heeft prikkelbaarheid en concentratieproblemen tot gevolg. En minder concentratie betekent ook minder kortetermijngeheugen.

Verslaving

Cafeïne kan een verslavende effect hebben op ons lichaam. Cafeïne ken een lange voorgeschiedenis in de menselijke cultuur en toch is het een drug die tamelijk weinig aandacht krijgt in de discussies over drugmisbruik en -verslaving. En toch maken de psychologische en fysiologische effecten ervan duidelijk dat cafeïne een drug is die misbruikt kan worden of waaraan men verslaafd kan raken. Omdat cafeïne wordt gezien als een milde drug, het gebruik van cafeïne maatschappelijk wordt geaccepteerd (of zelfs aangemoedigd), en omdat de cafeïne-bronnen op legale wijze worden beheerd door grote voedselproducenten (die graag zien dat de cafeïne-consumptie op een hoog peil blijft), is het bijna ondenkbaar dat deze drug binnen afzienbare tijd onder overheidscontrole komt. Maar de gebruiker dient in te zien welke gevolgen cafeïne kan hebben en dat het misbruikt kan worden.

Er zijn studies die uitwijzen dat men verslaafd kan raken aan cafeïne en dat er afkickverschijnselen als geïrriteerdheid, traagheid, hoofdpijn, depressies en/of nervositeit kunnen optreden. Ondanks deze overwegingen is cafeïne toch een tamelijke milde drug onder de drugs. Studies hebben uitgewezen dat kleine hoeveelheden cafeïne het kortetermijngeheugen kunnen verbeteren alsook het maken van tests die afhangen van het ontdekken van patronen en motorische vaardigheden.

Als u een verslaving aan cafeïne heeft opgebouwd, kan hoofdpijn als een ontwenningsverschijnsel optreden. Dat gaat ongeveer als volgt. Een tijdje na het laatste kopje koffie ontstaat een doffe of drukkende hoofdpijn. Deze wordt veroorzaakt door een tekort aan cafeïne in uw lichaam. De hoofdpijn verdwijnt als u koffie neemt. Na een tijdje krijgt u echter opnieuw hoofdpijn, die opnieuw verdwijnt als u koffie neemt. Enzovoort. De hoofdpijn houdt zo eigenlijk uw verslaving in stand.

Hoofdpijn

Sommige mensen krijgen hoofdpijn bij overmatig cafeïnegebruik en anderen net door een tekort aan cafeïne. De meeste mensen kunnen zonder probleem dagelijks meerdere koppen koffie drinken zonder enig probleem. Maar sommige mensen krijgen na verloop van tijd een chronische vorm van hoofdpijn die bijna voortdurend aanwezig is. Dat kan gepaard gaan met andere verschijnselen zoals vermoeidheid, misselijkheid, prikkelbaarheid en slaapproblemen. De hoofdpijn is vaak ‘s morgens bij het ontwaken het ergst.

Bij mensen met aanleg voor migraine kan een teveel of een tekort aan cafeïne een aanval uitlokken. Overmatig gebruik van cafeïne kan leiden tot een toename van de duur van hoofdpijnaanvallen en een verminderde reactie op medicatie.

Al gehoord van weekendhoofdpijn? Drink je in de week of op je werk veel koffie in vergelijking met de dagen dat je thuis bent, dan treden op zaterdagochtend de eerste ontwenningsverschijnselen op. In het weekend moet je dan afkicken van koffie. Het tekort aan cafeïne kan er voor zorgen dat hoofdpijn zich ontwikkeld. Door de totale afwezigheid van cafeïne in je lichaam, voel je je vaak verstrooid, vermoeid, prikkelbaar, geïrriteerd, chagrijnig, gespannen of opgejaagd.

Hoeveel cafeïne is normaal en hoeveel is teveel?

Hoe veel cafeïne voor hoofdpijn kan zorgen is van persoon tot persoon afhankelijk. De hoeveelheid cafeïne is per product ook verschillend. Een gezonde volwassene kan meestal zonder problemen zo’n 300 à400 mg cafeïne per dag consumeren. Dat komt overeen met ongeveer 4 à 5 kopjes koffie per dag of 10 glazen Cola per dag of 10 tassen thee per dag. Vanaf 500 à 600 mg cafeïne per dag verhoogt de kans op hoofdpijn (en andere mogelijke klachten zoals slapeloosheid, maag- en darmklachten, diarree…). Maar sommige mensen kunnen bij een dagelijkse consumptie van 100 mg per dag al hoofdpijnproblemen krijgen.

Product Mg cafeïne per 100 ml/mg Portiegrootte (per kop/glas in ml) Mg caffeïne per portie
Koffie filter 70 125 85
Espresso 130 50 65
Deca 2,5 125 3
Thee 30 125 40
Ijsthee 9 180 16
Cola 10 180 18
Energiedrank 30 250 80
Energieshot 135 60 80
Chocolademelk 2 180 4
Pure chocolade 40 100 g (reep) 40
Melkchocolade 20 100 g (reep) 20

Ook sommige pijnstillers die vaak bij hoofdpijn worden gebruikt, bevatten cafeïne (50 tot 100 mg per pil), of ongeveer het equivalent van 1 kop koffie.

Behandeling tegen hoofdpijn door cafeïne?

De enige oplossing is definitief stoppen met cafeïnehoudende dranken (en pijnstillers). In het begin kan de hoofdpijn of de migraineaanvallen in ernst toenemen, net als de andere klachten als gevolg van cafeïnegebruik zoals slapeloosheid, maag- en darmklachten, diarree… . Stop daarom niet opeens, maar bouw je consumptie geleidelijk aan af. Ter verlichting van de ‘ontwenningshoofdpijn’ kan eventueel gedurende 1 week een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen voor verlichting zorgen.

Is de hoofdpijn eenmaal verdwenen, dan kunt u voorzichtig proberen of u weer een kop koffie of thee kunt nemen zonder dat dat klachten geeft. Soms lukt dat, soms niet.

BRONNEN:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=15608
https://www.salusi.nl/cafeine-verslaving-hoofdpijn-koffie-gewenning-weekend/
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/111643-de-effecten-van-caffeine-op-je-lichaam.html
http://www.menselijk-lichaam.com/drugs-en-verslaving/cafeine-verslaving/

Copyright © 2017 http://www.watwiljijweten.com /Future

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s