Waarom minerale make up goed voor ons is.

Waarom minerale make up goed voor ons is.

Er is een groeiende vraag naar veilige, natuurlijke en organische producten. We hebben aandacht voor het milieu, we letten zorgvuldig op wat we eten en we worden ons bewust van wat we op onze huid smeren. Interesse in minerale make up wordt steeds populairder.

Ondanks de “nieuwe” interesse in minerale make up bestaat het al sinds de oudheid. Vele oude culturen gebruikten vermalen natuurlijke mineralen als middel om kleur op de huid aan te brengen voor culturele of decoratieve doeleinden, als cammouflage, als oorlogsverven, enz. Denk maar aan het Holifeest in India, de met kohl omrande ogen van Cleopatra, de aboriginals, …

Afbeeldingsresultaat voor make up in history
Afbeeldingsresultaat voor mineral make up in history
Afbeeldingsresultaat voor aboriginal
Minerale cosmetica zijn vormen van make-up die zijn samengesteld uit samengeperste mineralen. Deze mineralen zoals ijzeroxiden, zinkoxide en titaniumdioxide worden gemicroniseerd ofwel gemalen en verpulverd tot kleine deeltjes om make up te creëren.

Een belangrijk verschil met conventionele make up is wat er niet in minerale make up zit.

Minerale make up bevat geen toevoeging van verzachtende oliën of wassen, geurstoffen, vulmiddelen en conserveermiddelen die in conventionele formuleringen voorkomen. Minerale producten zijn meestal vrij van conserveermiddelen en omdat ze een zeer lage geur hebben, zijn ze vaak ook geurvrij. Conventionele make up bevat doorgaans heel wat vulmiddelen zoals talk en maismeel. Deze ingrediënten zijn in tegenstelling tot mineralen spotgoedkoop, waardoor merken er ook snel naar grijpen omdat ze zo aan een lagere prijs veel meer product kunnen produceren. Talk is natuurlijk niet de beste vriend van je huid, het verstopt de poriën, kruipt in fijne lijntjes en is uitdrogend. Door de afwezigheid van schadelijke stoffen als kunstmatige kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen is de kans op huidirritaties- en allergieën zeer klein, en zijn minerale make-up producten geschikt voor zowat iedereen.

Van traditionele losse poeders tot vloeibare foundation en getinte moisturisers, minerale make up heeft een lange weg afgelegd en is nu geschikt voor vrijwel elk deel van je make uptas. Als je een droge huid hebt, is een vloeibare formule misschien het beste, terwijl olieachtige teint baat heeft bij poeders – vergeet in dit geval niet te investeren in een dichte borstel met korte steel voor deskundige toepassing.

De term “minerale make up” is niet beschermd en zowat ieder merk dat een beetje mineralen gebruikt als ingrediënt in een formule kan dat dus zomaar op de verpakking zetten. Belangrijk is dus dat je de ingrediëntenlijst leert lezen: hoe meer vooraan in de lijst een product staat, hoe hoger de concentratie van het ingrediënt.

Om zeker te zijn dat je een volwaardig mineraal product van hoge kwaliteit koopt, moet je het etiket er dus op na lezen. Vermeldt het etiket “mineraalverrijkt” of is de samenstelling van het product vloeibaar of een mousse, dan kunnen deze producten ingrediënten bevatten zoals parabene conserveermiddelen of dimethicon voor een gladde structuur.

VOORDELEN

Sommige soorten mineralen kunnen gunstige resultaten hebben op de gezondheid van de huid, waarbij hun effect op gezond wordt gecombineerd met cosmetische resultaten. De bewering dat het rechtstreeks op de huid aanbrengen van mineralen in de vorm van cosmetica gezondheidsvoordelen heeft, heeft echter tot enige wetenschappelijke controverse geleid. Historisch gezien is gebleken dat sommige minerale toevoegingen giftig zijn voor de huid, denkmaar aan lood en het mineraal Bismut dat een negatieve huidreactie kan veroorzaken. De soorten mineralen die in moderne producten worden gebruikt, zijn echter niet schadelijk voor de huid.

Een populaire bewering is dat het acne kan opruimen. Het is echter onwaarschijnlijk dat minerale make up puistjes opruimt, die weliswaar door veel factoren kunnen worden veroorzaakt, waaronder veranderingen in je hormoonspiegel. De anti-irriterende ingrediënten zoals zink kunnen verzachtend zijn voor ontstekingen, maar het is echter geen wondermiddel.

Een andere populaire bewering is dat minerale make up werkt als zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen schade door de zon. De beschermende claims voor zinkoxide (het witte spul dat je plaatselijke badmeester op zijn neus schildert) en titaniumdioxide, meestal te vinden in poedermengsels, hebben enig onderzoek achter de rug. De FDA heeft zinkoxide goedgekeurd als huidbeschermer en titaniumdioxide als zonnebrandcrème.Maar – en dit is een grote maar – geen enkele minerale make up geeft je genoeg SPF om je te beschermen tegen schadelijke ultraviolette stralen.Het is dan ook onduidelijk hoeveel poeder je zou moeten aanbrengen om volledige bescherming te verkrijgen. SPF in minerale make up moet je beschouwen als een voordeel, het is een extra’tje.

Hoe zit het met de bewering dat minerale make up zo zacht is dat je erin kunt slapen? Het licht-als-lucht-gevoel van minerale make up maakt deel uit van wat het zo populair en verleidelijk maakt om in te slapen. Het is echter af te raden om met welke vorm van make up dan ook te gaan slapen, gaan slapen met make up veroorzaakt ongetwijfeld verstoppingen en irritaties.

Natuurlijke mineralen worden niet slecht. Minerale producten in poedervorm hebben een vrij lange maximale houdbaarheidsdatum, maar het is een goed bewaard geheim dat deze poeders vaak véél langer kunnen meegaan.

Bovendien heb je van minerale make up héél wat minder nodig om hetzelfde resultaat te bekomen. Hierdoor doe je uiteraard ook langer met een product.

Omdat mineralen het licht weerkaatsen (en talk bijvoorbeeld net het licht opslorpt) heb je al snel een gezondere teint met een stralende gloed. En net omdat je er veel minder van moet gebruiken en de make-up ingrediënten bevat die met de huid meewerken voelt het net alsof je niets aanhebt.

NADELEN

Minerale make up blijft niet zo lang op je gezicht zitten of is niet zo duurzaam als conventionele make up omdat het geen standaard cosmetische ingrediënten bevat zoals bindmiddelen, waterdichte polymeren en andere ‘plak-op-je-huid’-middelen.

Echte minerale make-up is beperkt in zijn natuurlijke kleurschakeringen, het kan moeilijk zijn om de perfecte kleur te vinden die bij je huidskleur aansluit.

GEBRUIK

De manier waarop je een minerale foundation aanbrengt verschilt enigszins van de manier waarop traditionele make up wordt aangebracht. Voor alle minerale pigmenten moet je nl een kwast met natuurlijk haar gebruiken.

Afbeeldingsresultaat voor kabuki brush

Voor minerale foundation gebruik je een Kabuki kwast. Dit is een grote kwast met veel haren die de minerale poeder goed opneemt. Je gaat met de kwast eerst een beetje poeder opnemen. Daarna klop je met het onderste deel van de kwast op tafel, zodat de haartjes het poeder goed opnemen. Vervolgens breng je de poeder aan met cirkelvormige bewegingen. Geef je minerale foundation een vijftal minuutjes om zijn werk te doen, te smelten met je huid en om een stralende blik tevoorschijn te toveren!

Veelgebruikte mineralen in minerale make up:

  • Zinkoxide: beschermt de huid tegen irritaties en heeft een kalmerende en verzachtende werking.
  • Titaniumoxide: vormt een natuurlijke bescherming tegen schadelijke UV-straling.
  • Mica: zorgt voor een zachte huid en heeft een glanzend effect.
  • Ijzeroxiden: zorgt voor de natuurlijke kleurstof.
  • Bismuthoxychloride: is een mineraal met een parelmoerachtig effect.

IS MINERALE MAKE UP VOOR MIJ?

Als je op jezelf wilt lijken, alleen met een betere huid, is minerale make up iets voor jou.

Als je je lichaam en huid met respect en vriendelijkheid wilt behandelen, dan is minerale make up iets voor jou.

Als je natuurlijk, verfijnd en mooi wilt zijn … je raadt het al, dan is minerale make up iets voor jou.

Copyright © 2020 http://www.watwiljijweten.com /KaFaDé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: