Waarom kaneel goed voor ons is.

 

Wat is kaneel?

We hebben allemaal al eens kaneel geproefd. Maar wat is kaneel nu juist?

Kaneel

Kaneel is al heel erg oud, en wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bereiden van voedsel en als medicijn. Dankzij een gevonden kruidenboek is bekend geworden dat kaneel al rondom het jaar 2800 voor Christus werd gebruikt. Daarnaast werd kaneel ook gebruikt bij het balsemen van de overledenen, waarschijnlijke vanwege de conserverende eigenschappen van deze bijzondere specerij.

Het woord kaneel komt van het Latijnse woord “canella”wat “stokje” betekent. Kaneel is één van de bekendste en verleidelijkste specerijen en komt oorspronkelijk uit Ceylon; het huidige Sri Lanka. Kaneel wordt wereldwijd in veel gerechten gebruikt en heeft geneeskrachtige eigenschappen.

Kaneel is de gedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom (Cinnamomum verum) die zich het beste voelt in een tropisch klimaat. Om kaneelstokjes te maken wordt de binnenste bast van de boom verwijderd. Deze stukken worden te drogen gelegd op kokosmatten, waardoor automatisch de kleur veranderd en de bast zich oprolt. Je kunt deze stokjes gewoon in de supermarkt kopen. Maar er is ook poeder beschikbaar. De rest van de bast wordt vermalen tot het bekende kaneelpoeder.

2 soorten kaneel?

Er bestaan heel veel soorten kaneel, maar de meest gebruikte zijn wel de Ceylon Kaneel en de Cassia Kaneel. In basis maakt het niet zo vreselijk veel uit welke je kiest, want beide soorten hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Het wordt een ander verhaal als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt.

Naast de duurdere en kwalitatief betere Ceylon Cinnamon is er een andere variant: de Cassia Cinnamon. Cassia is minder zoet, en sterker en scherper van smaak. Deze laatstgenoemde soort wordt het meest gebruikt in de keuken.

In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren. Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest.

Gebruik je meer, dan raad ik je aan om Ceylon Kaneel te gebruiken omdat de hoeveelheid Cumarine in Ceylon Kaneel fors lager is dan in Cassia Kaneel. Ik zou zeggen, waarom een risico nemen? Gebruik gewoon Ceylon Kaneel!

De voedingswaarde van kaneel

Het olieachtige deel van kaneel zit vol met het bestanddeel cinnamaldehyde. Dat geeft de delicate geur en smaak aan kaneel. Deze stof heeft geneeskrachtige eigenschappen en dat is dan ook de reden dat kaneel al eeuwenlang in de Chinese geneeskunst wordt gebruikt.

Verder bevat kaneel eugenol en coumarine. De energiewaarde van een theelepeltje kaneel is ongeveer 15 kcal. In kaneel zijn belangrijke vitamines te vinden, waaronder vitamine A, C, B2 en B6. Verder is het een bron van belangrijke mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer.

Gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel tegen klachten

Zoals gezegd, wordt kaneel al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan de bestrijding van verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid, menstruatiepijnen en zelfs tegen koude voeten. Jazeker, ook tegen koude voeten, want kaneel verwarmt je lichaam! Kaneel is eigenlijk een algemeen toepasbaar ‘medicijn’ wat je heel erg breed in kunt zetten. Je krijgt eenvoudigweg meer energie nadat je kaneel hebt gegeten.

Wat wel opvallend is, is het feit dat de positieve effecten van kaneel nog eens verstrekt worden als het ingenomen wordt in combinatie met honing. Ook de krachtige werking van honing wordt hierdoor versterkt. Een typisch geval van 1+1=3. Je zult in het lijstje hieronder dan ook vaak tegenkomen dat kaneel ingenomen moet worden met honing, voor een maximaal effect.

1. Kaneel als antioxidant

Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Ze herstellen beschadigde cellen, en activeren enzymen in het lichaam die de cel daarbij helpen. Een reden temeer om kaneel aan je gerechten toe te voegen. Voedsel waar kaneel doorheen gemengd is, blijft langer goed.

2. Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking

Al eeuwenlang is bekend dat kaneel een ontstekingsremmende werking heeft. Het lichaam vecht tegen binnendringende infecties. Dat merk je doordat er een ontsteking ontstaat op de plek waar het lichaam wordt aangevallen.

Een chronische ontsteking is funest voor je gezondheid. Onderzoeken op proefdieren tonen aan dat de werkzame stoffen in kaneel ontstekingen te lijf gaan. Met name als je last hebt van gevoelige darmen, keelontsteking of verkoudheid kan kaneel verlichting geven.

3. Kaneel helpt hart- en vaatziekten te voorkomen

Kaneel bevat bestanddelen die een gunstige invloed hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten. In de Chinese geneeskunde was deze eigenschap al bekend. Dat maakte moderne onderzoekers nieuwsgierig. Ze deden onderzoek op proefdieren. Het bleek dat bepaalde bestanddelen uit kaneel een proactieve rol spelen in het voorkomen van het dichtslibben van je hartvaten.

4. Kaneel tegen artrose

Uit onderzoek is gebleken dat kaneel een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van de pijn die gepaard gaat met artrose. De proefpersonen kregen elke dag zowel honing als kaneel in hun ontbijtgranen geserveerd. Na ongeveer een week bleek dat bij het overgrote deel van de proefpersonen de pijn voor een groot deel was verdwenen.

5. Kaneel tegen een hoog cholesterol

Hoe dat werkt? Het begint met cholesterol. Cholesterol heb je nodig als bouwstof. Het is belangrijk dat je cholesterolratio (de verhouding tussen de verschillende soorten cholesterol: LDL, HDL en triglyceride) goed is. Een goede balans tussen deze drie soorten cholesterol maakt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Kaneel is een krachtige natuurlijke zoetstof die je cholesterolratio in balans kan krijgen en houden.

Nog een heilzame werking van de combinatie met water en honing: Zet een lekker bakje thee met drie theelepels kaneel en twee theelepels honing. Hierdoor kan je cholesterolniveau dalen.

6. Kaneel voorkomt mogelijk bepaalde hersenziekten

Kaneel helpt mogelijk hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson te voorkomen. Alzheimer ontstaat onder meer door ophoping van eiwit in de hersencellen. Kaneel zou dit tegengaan.

Onderzoek op muizen met Parkinson wijst uit dat kaneel helpt om neuronen te beschermen tegen beschadiging. Natuurlijk is er meer onderzoek nodig om vast te kunnen stellen wat kaneel precies doet bij mensen met deze ziekte. Duidelijk is dat de wetenschap de medicinale kwaliteiten van kaneel serieus neemt.

7. Kaneel tegen maagpijn

Ook hier kunnen we constateren dat een combinatie van water, kaneel en honing een heilzame werking kan hebben. De mix reinigt je systeem heel effectief. Daarnaast zou het een positieve werking hebben tegen een eventuele maagzweer. Ook gaat kaneel eventuele winderigheid tegen.

8. Kaneel tegen een blaasinfectie

Om de bacteriën van een blaasinfectie snel weg te spoelen, kun je twee eetlepels honing en een theelepel kaneel oplossen in een glas lauwwarm water. Drink deze mix iedere dag, totdat de blaasinfectie is verdwenen.

9. Kaneel helpt tegen een slechte adem

Slechte adem? Iedereen heeft er wel eens last van. Als je andere oorzaken, zoals ziektes of gebitsproblemen, hebt uitgesloten, kun je het volgende proberen: los één theelepel kaneel en één theelepel honing op in een half glas water. Gorgel twee keer per dag met het mengsel. Na een aantal dagen verbetert je adem merkbaar.

Kaneel helpt niet na het eten van een gerecht met knoflook. In dat geval kun je beter een paar minuten op een kardemomzaadje of een paar blaadjes peterselie kauwen, dat helpt direct.

10. Kaneel remt de groei van schimmels en bacteriën

Kaneel tegen schimmelvorming kan tweeledig opgevat worden. Ten eerst is gebleken dat het eten waar kaneel doorheen zit, langer goed bleef dan eten waar géén kaneel doorheen zit. Kaneel kan dus worden beschouwd als een (wellicht beperkt) conserveermiddel. Aan de andere kant werkt dit ook in het lichaam tegen aandoeningen die met schimmels te maken hebben. Wist je dat er sterke aanwijzingen zijn dat cinnemaldehyde, het hoofdbestanddeel van kaneel, goed is tegen diverse soorten schimmelinfecties (zoals Candida)? Uit onderzoek blijkt dat kaneel mogelijk ook de groei van bepaalde bacteriën, zoals de beruchte E.coli, afremt.

11. Kaneel tegen verkoudheid

Kaneel is in staat om virussen en bacteriën te bestrijden, daar hebben we het al over gehad. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld verkouden bent en veel aan het hoesten bent. Eet, gedurende een aantal dagen, iedere dag een eetlepel honing en direct daarna een kwart eetlepel kaneel. Niet alleen goed tegen de hoest en de verkoudheid, het reinigt ook nog eens je sinussen.

12. Kaneel als voedsel voor je brein

Kaneel staat al sinds jaar en dag hoog op de lijst voor voeding die het cognitieve denken stimuleert. Cognitief heeft te maken met de efficiëntie en de alertheid van het denkvermogen van je hersenen. Het is de stof Magnesium die er voor zorgt dat je scherper gaat denken en een beter geheugen krijgt. Daarnaast zit er nog veel Mangaan en IJzer in kaneel, die een hele positieve bijdrage leveren aan het functioneren van je hersenen in het algemeen. Dit is allemaal niet alleen maar een aanname, maar dit is ook gebleken uit een recent onderzoek. Na het eten van kaneel scoorden de proefpersonen stukken beter op een kennistest dan de proefpersonen die géén kaneel hadden gegeten.

13. Kaneel voor sporters

Ook in de sport is kaneel toe te passen: Kaneel zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid anabole eiwitten in de spiercellen worden verhoogd. Dit heeft als direct gevolg dat er meer glucose  door de spieren wordt opgenomen waardoor meer energie beschikbaar zal zijn.

Helpt kaneel bij het afvallen?

Na het eten van een maaltijd stijgt je bloedsuikerspiegel. Je alvleesklier maakt het hormoon insuline aan om te zorgen dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt. Cellen hebben suiker nodig, maar een teveel slaat het lichaam op als vet. Hieronder lees je welke rol kaneel kan spelen om dat tegen te gaan.

14. Kaneel werkt regulerend op je bloedsuikerspiegel

Kaneel heeft een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel. Het draagt bij aan een langzamere opname van koolhydraten. Waarom is dat belangrijk? Als koolhydraten langzaam door het lichaam worden geabsorbeerd, vertoont je bloedsuikerspiegel minder pieken, wat beter is voor je gezondheid. Je alvleesklier hoeft minder vaak in actie te komen.

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen diabetes, en een té hoge bloedsuikerspiegel in het algemeen, en het nuttigen van kaneel. Afhankelijk van wat je eet, en hoe je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel altijd direct na de maaltijd, of direct nadat je iets eet. Je lichaam gaat insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen, en slaat de ongebruikte suikers (=energie) op als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Bij de proefpersonen uit het wetenschappelijke onderzoek bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd beter in balans houdt, dus zonder tussenkomst van insuline.

Tijdens het onderzoek werd ook gemeten of de hoeveelheid kaneel enige invloed zou hebben, maar daaruit bleek dat 6 gram, 3 gram of 1 gram nagenoeg niets uitmaakt in het effect. Het resultaat van het onderzoek is dus duidelijk: Kaneel zorgt voor een beduidend lagere piek in de bloedsuikerspiegel.

15. Kaneel tegen insulineresistentie

Kaneel helpt om insulineresistentie tegen te gaan. Insulineresistentie kan een voorbode zijn voor suikerziekte. Kaneel is uiteraard geen vervanging voor insuline, maar kan volgens recent onderzoek wel een gunstige bijdrage leveren aan je gevoeligheid voor insuline.

16. Kaneel verzadigt

Kaneel heeft een geurige, licht zoete smaak. Door een beetje kaneel aan je gerechten toe te voegen, heb je minder suiker nodig. Kaneel geeft ook een gevoel van verzadiging. Deze twee dingen werken mee om je gewicht op peil te houden.

17. Kaneel voorkomt troosteten

Kaneel heeft iets troostends. Dat mag dan nog niet wetenschappelijk bewezen zijn, iedereen heeft dat wel eens ervaren. Als het buiten koud en guur is, voorkom je een vreet- of snoepbui door jezelf te verwennen met een lekker kopje kaneelthee!

Nadelen kaneel

Kaneel is een natuurlijk middel, maar dat wil niet zeggen dat het geen nadelen kent. In kaneel zit de stof coumarine. Als je regelmatig hoge doses coumarine neemt kan dit leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Daarom is overmatig gebruik van kaneel af te raden.

Gebruik van kaneel

De duurdere Ceylon kaneel kun je in kruiden- of natuurwinkels kopen. Het is aan te raden om, wanneer je kaneel gebruikt, zoveel mogelijk voor Ceylon kaneel te kiezen.

Cassia kaneel vind je als stokjes of poeder in elke supermarkt. Er bestaan ook kaneelcapsules. Voeg kaneel pas ná het bereiden van je gerecht toe, aangezien kaneel bitter kan worden als het te lang meekookt. Als je een theelepel kaneel per dag gebruikt, profiteer je het beste van de gezonde eigenschappen van kaneel. Meer is niet nodig en zelfs af te raden.

Conclusie

Eet kaneel omdat het lekker is en profiteer tegelijkertijd van de gezondheidsvoordelen. Het is belangrijk om te zorgen dat je gerechten smakelijk gekruid zijn, omdat niets zo bevredigend is als een goede maaltijd.

Copyright © 2018 http://www.watwiljijweten.com /Future

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s