Bloedgroepdieet, principe, voordelen, risico’s en nadelen.

Het bloedgroepdieet is gebaseerd op de bloedgroep van een persoon. De heer d’Adamo stelde dat afhankelijk van de bloedgroep andere voedinsgsbehoeften gelden.

Het principe

Het bloedgroepdieet baseert zich op de evolutietheorie. De verschillende bloedgroepen zijn in opeenvolgende periodes in de evolutie van de mens ontstaan en om gezond te leven, moeten we ons eetpatroon aanpassen aan dat van de voorouders die leefden in de tijd dat onze bloedgroep is ontstaan. De vier bloedgroepen zouden tijdens verschillende periodes op aarde zijn verschenen en elk soort bloed heeft verschillende chemische eigenschappen en antigenen. Voedingsmiddelen bevatten sommige stoffen die afhankelijk van die antigenen beter of net minder goed door het lichaam worden opgenomen. De antigenen zouden het lichaam kunnen stimuleren, wat zou kunnen leiden tot de productie van antilichamen die zeer schadelijk zijn voor het lichaam. Door hoofdzakelijk de voedingsmiddelen te eten die binnen jouw bloedgroep thuishoren, tracht je de antigenen te beperken, waardoor je lichaam minder energie nodig heeft om al die antigenen te verwerken. Dit betekent dat door voedingsmiddelen te eten die compatibel zijn met je bloedgroep, je voedingsstoffen beter kan verteren en absorberen.

Bloedgroep O, de jager/verzamelaar:

Dit is de meest voorkomende en oudste bloedgroep, die 50.000 jaar voor Christus in Afrika is ontstond. Andere bloedgroepen zijn hieruit voortgekomen door migratie en evolutie. Tijdens deze periode leefden de mensen van de jacht en aten ze vooral veel rood vlees en weinig granen en melkproducten. Daarom zouden mensen met bloedgroep 0 een dieet moeten volgen met veel eiwitten/proteïnen en weinig koolhydraten.

Mensen met bloedgroep O beschikken over een sterk immuniteitssysteem en kunnen intensieve sportbeoefening aan.

Bloedgroep A, de landbouwer:

Rond 25.000 tot 15.000 voor Christus was de start van de landbouw, mensen leerden om het land te bewerken en granen, groenten en fruit werden de belangrijke voedselbronnen. Mensen met deze bloedgroep functioneren het beste als ze overwegend vegetarisch eten.

Mensen met bloedgroep A verbruiken veel mentale energie en zijn dus gebaat bij kalmerende sporten zoals Yoga.

Bloedgroep B, de nomade:

Mensen trokken richting het oosten en zo ontstond een mix van bloedgroepen A en O. Mensen met bloedgroep B profiteren van beide typen bloedgroepen. Zij hebben het meeste baat bij een gebalanceerd dieet van vlees, granen, melkproducten en groenten.

Mensen met bloedgroep B beschikken eveneens over een sterk immuniteitssysteem.

Bloedgroep AB, de moderne mens:

Pas 1.500 jaar geleden ontstond deze combinatie van bloedgroep A en B. Mensen met bloedgroep AB zijn eerder zeldzaam en kunnen zowel groente, fruit en granen als vlees- en melkproducten aan.

De zeldzame bloedgroep AB vereist op mentale rust gebaseerde oefeningen, zoals yoga, in combinatie met iets actievere sportbeoefening zoals fietsen of zwemmen.

De voordelen

Natuurlijke voedingsmiddelen

Volgens de heer d’Adamo kan, ongeacht tot welke bloedgroep je thuishoort, alle bewerkt eten best achterwege gelaten worden. Je koopt vlees, vis, gevogelte, groeten en fruit het beste in hun natuurlijke toestand.  Geraffineerde granen en witte suiker wordt voor alle bloedgroepen afgeraden. Het eten van minder verwerkt en geraffineerd voedsel zal de inname van vet, natrium en lege calorieën verlagen, terwijl meer vezels, vitaminen en mineralen worden opgenomen.

Gewichtsverlies

Door bewust om te gaan met wat je gaat eten en door minder voedingsmiddelen te gaan opnemen dan wat je gewend bent, zal je zoizo gewicht verliezen.

Gezondheid

Voor mensen met bloedgroep A wordt een hoofdzakelijk vegetarisch dieet voorgeschreven. Wetenschappelijk werd bewezen dat, mensen die de meeste van hun eiwitten/proteïnen opnemen via plantaardig dan via dierlijk eten, minder kans lopen om kanker of hartaandoeningen te ontwikkelen.

De nadelen

Wetenschappelijk omstreden

De theorie van de heer d’Adamo is tot op heden zeer omstreden. Wetenschappelijk onderzoek om de theorie te onderbouwen of te ondermijnen ontbreekt tot op de dag van vandaag.

Tekort aan noodzakelijke voedingsmiddelen

Door bepaalde voedingsmiddelen geheel uit je dieet te schrappen (bv. melkproducten voor bloedgroep A) kan een tekort aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan. Een te strikte toepassing van dit dieet, kan leiden tot ernstige tekorten aan voedingsstoffen. Een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen en voedingsstoffen is nodig voor een optimale gezondheid!

Tijdrovend, ingewikkeld en duur

Omdat elke bloedgroep afzonderlijk vraagt om verschillende samenstellingen van maaltijden, moet ook inkoopgedrag, voorbereiding en het koken zelf aangepast worden aan elke bloedgroep afzonderlijk, dit kan voor gezinsmaaltijden zeer moeilijk en bijzonder tijdrovend worden als elke of zelfs de helft van de familieleden verschillende bloedgroepen heeft.

 

Copyright © 2017 http://www.watwiljijweten.com /Future

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s