Een gezond dieet opbouwen doe je zo…

Als je beslist hebt om gezonder te gaan eten, moet je ook beseffen wat je allemaal eet en waarom dit net zo gezond is. Wanneer je je dieet gaat aanpassen, is het belangrijk dat de balans van de voedingsstoffen in je eten in evenwicht blijft.

Ontbijt, middagmaal, tussendoortjes en avondmaal zijn heel wat maaltijden op één dag. Ze op een evenwichtige manier samenstellen is niet altijd vanzelfsprekend. Dat fruit en groenten goed voor ons zijn is algemeen geweten, maar hoeveel moet je er van eten en met wat moet je ze combineren om een optimaal dieet te ontwikkelen? Soms mis je gewoon wat inspiratie, maar soms ken je gewoon de juiste verhoudingen niet tussen de verschillende voedingsstoffen. Om dit te kunnen begrijpen, moeten we de theorie gaan bestuderen…

 

Een evenwichtig ontbijt bevat een bron aan meervoudige koolhydraten, bevat een combinatie van eiwitten en wat enkelvoudige suikers. Deze combinatie aan voedingsstoffen zorgt ervoor dat we snel energie opdoen na onze nachtrust (via de suikers) en tegelijk voldoende energie hebben voor onze voormiddag (via zetmeel en eiwitten).

Alle voedingsmiddelen zijn opgebouwd uit voedingsstoffen. De voedingsstoffen kunnen opgedeeld worden in 2 hoofdcategorieën, namelijk macronutriënten en micronutriënten. Macronutriënten bestaan uit water, koolhydraten, vetten en eiwitten. Micronutriënten zijn de vitaminen, mineralen en vezels in je voedsel.

Macronutriënten

Koolhydraten 4 kcal
Eiwitten 4 kcal
Vetten 9 kcal
Alcohol 7 kcal

Hierboven wordt het energiegehalte per gram voedingsstof weergegeven. Eén gram vet levert meer dan het dubbele aan energie dan een gram eiwit of koolhydraten. In een evenwichtige voeding is dit de ideale verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten:

  • 55% energie uit koolhydraten, bij voorkeur meervoudige koolhydraten
  • 10-15% energie uit eiwitten
  • 30-35% energie uit vetten, bij voorkeur onverzadigde vetzuren

Micronutriënten

De micronutriënten in voeding zijn vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ze zijn onmisbaar voor de goede werking en weerstand van het lichaam.

Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen bevat die we nodig hebben. Volg je de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek, dan krijg je al het nodige binnen.

Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn eiwitten of proteïnen?

 

Copyright © 2017 http://www.watwiljijweten.com /Future

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s