Leven zonder lactose?

Over lactose-intolerantie heb je vast al vaak gehoord, maar wat is lactose en waarom zijn bepaalde mensen nu net allergisch?

Lactose is een suikerproduct, meer bepaald een disacharose bestaande uit Galactose en Glucose, maar is beduidend minder zoet dan de andere suikers Sacharose (=rietsuiker, suiker van bieten of gewone kristalsuiker) of Glucose (=druivensuiker) . Lactose, ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren waardoor het ook in de meeste zuivelproducten zit. Van nature komt melksuiker voor in dierlijke melkproducten van bijvoorbeeld koe, geit, schaap of paard, maar ook in moedermelk. Bovendien bestaan er ook producten op de markt waaraan de lactose kunstmatig is toegevoegd.

Bij lactose-intolerantie is het lichaam onvoldoende of zelf helemaal niet in staat om deze melksuiker te verteren. De lactose blijft achter in de darmen en begint te gisten met darmklachten tot gevolg. De darmen zijn verantwoordelijk voor het noodzakelijke afbreken van lactose aan de hand van het enzym Lactase. Dit enzym wordt aangemaakt in de darmwand en zal de lactose afbreken in twee stoffen: Glucose en Galactose. Deze beide stoffen kunnen allebei perfect door het lichaam worden opgenomen en omgezet in energie. Als er geen of onvoldoende lactase aanwezig is in de darmen, zal de lactose niet afgebroken worden.

Als er lactose in de darmen achterblijft, en dus niet afgebroken wordt door een gebrek aan het enzym Lactase, zal de achtergebleven melksuiker (=suiker) veel vocht aan het lichaam gaan onttrekken waardoor er diarree ontstaat. Bovendien kunnen er naast het enzym Lactase ook bacteriën zijn die de lactose gaan afbreken, maar dit veroorzaakt dan weer darmprikkelende stoffen en gassen. Een opgeblazen gevoel is onder andere het gevolg.

Op het moment dat deze klachten ontstaan bij het drinken van 2 tot 3 glazen melk per dag, spreken we officieel van een lactose-intolerantie.

Een lactose-intolerantie staat echter niet gelijk met een koemelk-allergie. Koemelk-allergie is één van de meest voorkomende allergieën waarbij sprake is van een ongewenste reactie tussen de eiwitten uit de koemelk met het immuunsysteem van het lichaam. Met name baby’s kunnen hier regelmatig last van hebben.

Alternatieven voor dierlijke melkproducten zijn sojamelk of rijstmelk. Maar vandaag de dag zijn er ook al heel wat lactosevrije melken op de markt. Zo heeft Campina een lactosevrije melk op de markt gebracht, heeft Lidl een lactosevrije melk vast in het gamma en heeft Dilea een uitgebreid gamma aan lactosevrije producten. Bij deze producten heeft de fabrikant aan de hand van een aantal technieken de melksuiker reeds opgesplitst in Glucose en Lactose waardoor ons lichaam dit iet meer hoeft te doen. Er zijn ook producten op de markt die je zelf kan toevoegen aan dierlijke melk en andere melkproducten, om vooraf de lactose te splitsen in galactose en glucose, 2 suikers die wel perfect door het lichaam kunnen opgenomen worden.

Copyright © 2017 http://www.watwiljijweten.com /Future

Een reactie op “Leven zonder lactose?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s