Wat met die vervelende hoest?

Hoesten is een beschermende reflex van het lichaam.

Een hoest, veroorzaakt door bijvoorbeeld slijm in de luchtwegen of longen, is een reflex waarbij het middenrif samentrekt. Het samentrekken van het middenrif zorgt er voor dat er met kracht lucht wordt uitgestoten en het slijm of andere vreemde stoffen die irritatie veroorzaken of de luchtwegen blokkeren, worden verwijderd uit het lichaam. Het kan gaan om ingeademd stof, maar ook slijm vanuit de longen of de neus. Slijm zorgt er voor dat irriterende of vreemde stoffen aan elkaar verbonden worden waardoor ze effectiever uit het lichaam kunnen verwijderd worden.

Dezelfde reflex komt ook voor wanneer het slijmvlies in de luchtwegen geprikkeld raakt. Ziekteverwekkers en indringers op het lichaam worden samen met het (groene) slijm uit het lichaam verwijderd.

Hoesten heeft als doel om het lichaam te zuiveren, de ademhaling te vergemakkelijken en ziektes te voorkomen. Hoest is dan ook geen ziekte, maar een symptoom dat er op wijst dat er iets meer aan de hand is. Om niet langer te hoesten, moet de oorzaak die het hoesten veroorzaakt, behandeld worden.

Soorten

Hoest kan afhankelijk van de oorzaak droog en pijnlijk zijn zoals bij een borstvliesontsteking of een longontsteking. Een doffe of hese hoest kan wijzen op een zwelling van de stembanden of aandoeningen van het strottenhoofd. Bij aandoeningen van luchtwegen (bronchiën) klinkt de hoest metaalachtig, fluitend, eventueel krassend, blaffend of rochelend. Bij zwelling van het slijmvlies zoals bij astma is de hoest spastisch.

In de geneeskunde wordt onderscheidt gemaakt tussen een productieve en een non-productieve hoest. Bij een productieve hoest wordt slijm opgehoest en worden schadelijke stoffen of andere irriterende stoffen die in de luchtwegen of longen zitten uit het lichaam verdreven. Bij een non-productieve hoest wordt er niets opgehoest.

Een kriebelhoest is een vastzittende hoest als gevolg van een prikkeling in de bovenste luchtwegen. Een korte, droge hoest kan ontstaan door irritatie van de luchtwegen door bijvoorbeeld tabaksrook of droge lucht. Bij een droge host wordt geen slijm opgehoest. Er ontstaat een kriebel die we door te kuchen trachten kwijt te raken.

Een vastzittende hoest gaat vaak gepaard met veel slijmvorming. Dit slijm kan wit, bruin of geelgroen van kleur zijn en kan er taai zijn van structuur.

Een stresshoest of nerveuze hoest wordt niet door ziekte of irritatie veroorzaakt, maar heeft een psychologische oorzaak. Het is een uiting van overmatige nervositeit.

De rokershoest is het gevolg van voortdurende irritatie van de luchtwegen door rook en schadelijke stoffen zoals nicotine.

Slijm

Elk persoon produceert zoizo slijm. Normaliter heeft het slijm een heldere of transparante kleur en is er niets aan de hand.

Bij een verkoudheid of allergie kan de kleur van het slijm eerder waterig of witter dan normaal zijn, toch is er dan nog steeds niets aan de hand.

Heeft het slijm een gele, groene of geelgroene kleur, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een infectie  of een ontsteking. Vaak gaat het hier om een flinke verkoudheid of een irritatie van de luchtwegen of de longen.

Heeft het slijm een rose, rode, bruine of roestbruine kleur, dan zit er bloed in het slijm en wijst dit vaak op een ernstiger probleem. Het zou kunnen wijzen op een beschadiging, een fikse infectie of een longontsteking. Het is in dit geval raadzaam op je huisarts te contacteren. Een geringe rode kleur kan veroorzaakt worden door een klein bloedvaatje dat kan gesprongen zijn als gevolg van te hard hoesten. Rose en schuimend slijm komt vaak voor bij vochtophoping in het longweefsel (longoedeem).

Bacterieel versus Viraal

Het ophoesten van groen slijm is in de meeste gevallen niet ernstig en wordt vrijwel altijd door een bacteriële ontsteking veroorzaakt. Een bacteriële ontsteking is niet besmettelijk. Bij toenemende koorts of een algeheel ziektebeeld kan een antibioticakuur voor verlichting zorgen.

Wanneer je geel slijm ophoest, is er meestal iets ernstiger aan de hand. Het gele slijm wordt veroorzaakt door een virale infectie van de luchtwegen of de longen. Er is niet noodzakelijk een behandeling nodig. Een virale infectie is wel besmettelijk voor anderen.

Heeft het slijm een rose, rode of bruin kleur, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts. Je hebt mogelijk een longontsteking of een beschadiging aan je luchtwegen.

Het Rhinitusvirus, dewelke niet of nauwelijks te behandelen is, maakt dat de hoest of verkoudheid is begonnen met een combinatie van keelpijn en neusloop waarbij het slijm dun en transparant is. Na verloop van een aantal dagen verdwijnt de keelpijn en zakt de verkoudheid als het ware. Er ontwikkelt zich een geel, groene slijm. Het eigenaardige is dat de nieuwe infectie de virusinfectie verdringt. Mensen gevoelig voor longaandoeningen kunnen uit de laatste infectie een longontsteking ontwikkelen. Aan het einde van deze infectie ervaren mensen vaak niesen wat het einde van de Rhinitusinfectie aangeeft.

Behandeling

Uitspuwen, niet doorslikken is de boodschap. Spuw het opgehoeste slijm uit en slik het niet door. Je lichaam wil net de schadelijke of irriterende stoffen uit je lichaam kwijt, slik ze dan niet terug in. Bovendien geef je bij het doorslikken je maag extra werk door het taai slijm dat afgebroken moet worden.

Het is vaak goed om regelmatig te drinken. Drink voldoende water. Vochtige slijmvliezen hebben een gunstige invloed op een productieve hoest alsook op een kriebelhoest.

Probeer rokerige ruimtes of stofrijke ruimtes te vermijden. Stop met roken, die is niet alleen voordelig voor je eigen gezondheid, maar ook voor dat van je medemens!

Vermijd de blootstelling aan dampen of andere chemische stoffen. Verfdampen, schoonmaakmiddelen en andere chemische stoffen kunnen de luchtwegen irriteren.

Frisse buitenlucht kan voor verlichting zorgen.

Zorg dat de lucht in huis niet te droog is. Een goede luchtvochtigheid vermindert de kans op hoesten.

Het stoom in vochtige ruimtes zoals bij hete douche of een lang warm bad kunnen voor verlichting zorgen omdat het de slijmen verdund. Je kan ook met het gezicht boven een stomende kom warm water hangen en met een handdoek kan je er voor zorgen dat de stoom niet ontsnapt.

Op een munttablet of snoepje zuigen kan ook helpen.

Zout water kan slijmen verdunnen en afdrijven. Spoelen met zout water of gorgelen is een natuurlijke manier om slijm op te lossen. RECET: Meng een halve theelepel zout met een kopje warm water om te gorgelen.

Probeer zuivel, melk of lactose te vermijden. Caseïne is een belangrijk bestanddeel van koemelk. Wanneer caseïne in het lichaam komt, maakt het lichaam histamine aan waardoor het lichaam slijmvorming gaat produceren in de luchtwegen. Bij sommige mensen zorgt het vet in de melk er voor dat het slijm net dikker wordt.  Niet echt handig als je net van je slijmen af wil natuurlijk!

Honing in vloeibare vorm lijkt op hoestsiroop, het smeert haast letterlijk de keel en vormt een dun laagje waardoor hoestprikkels verzacht worden. Bovendien is het rijk aan antioxidanten en stoffen die microben op natuurlijke wijze doden.

Drink een theelepel appelazijn. Het is helemaal niet lekker, maar zeker effectief. Blijft de smaak van appelazijn hangen in je mond, drink dan wat water.

Eet pittig eten, pittig eten zoals Wasabi, mierikswortel of peper werken als een oplosmiddel van vervelend slijm.

Eet geroosterd brood. Geroosterd brood helpt het slijm af te breken en het laat het slijm naar de maag zakken. Het brood schraapt zachtjes langs de keel, waarbij het slijm mee verdwijnt naar de maag als je het doorslikt.

Drink warme dranken. Kippensoep, thee of andere warme vloeistoffen kunnen het slijm losmaken.

THEE

Drink thee op basis van tijm. De etherische oliën van de bladeren, stengels en bloemen van tijm beperken de hoestprikkels, en bepaalde stoffen in tijm voorkomen dat bacteriën zich in de slijmvliezen nestelen. RECEPT: Doe 2 theelepels gedroogde tijm of een bosje verse tijm in water, laat dit gedurende tien minuten trekken in warm water, voeg wat honing toe om de thee zoeter te maken. De thee kan gebruikt worden om mee te gorgelen of om te drinken.

Drink thee op basis van basilicum. Bepaalde stoffen in basilicum helpen het slijmvlies te herstellen. De flavonoïden voorkomen dat bacteriën zich nestelen in het beschadigde slijmvlies en remmen de groei van bacteriën die er eventueel al aanwezig zijn. RECEPT: Scheur een handvol basilicum in kokend water en laat het geheel een tiental minuten trekken alvorens te drinken.

Drink thee op basis van lavendel. Lavendelbloesems bevatten etherische oliën die de hoestneigingen kunnen onderdrukken. Bepaalde stoffen in lavendel helpen om het slijmvlies te herstellen en de flavonoïden voorkomen het nestelen van bacteriën. RECEPT: Snijdt een theelepel lavendelbloesem en een theelepel munt fijn. Giet kokend water over de kruiden en laat trekken alvorens te drinken. Zoet de thee met honing indien gewenst. Deze thee kalmeert de ademhaling en is ideaal om te consumeren alvoor het slapen gaan.

Drink citroenthee met honing. Het zuur van het citroensap breekt het slijm af, de honing verzacht de keel. RECEPT : Voeg twee theelepels citroensap en een theelepel honing toe aan een kopje warm water.

Copyright © 2017 http://www.watwiljijweten.com /Future

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s